menu

Czekoladowo-kokosowy krem jaglany z pistacjami

Takie desery to ja uwielbiam! Zwłaszcza, że można je jeść bez wyrzutów sumienia;) Kasza jaglana jest tak uniwersalna, że wciąż mam na nią w głowie masę pomysłów. Jest świetną bazą do deserów, sałatek albo po prostu przygotowana w wersji śniadaniowej, z ulubionymi dodatkami. Ten czekoladowy krem sprawdzi się świetnie jako deser ale myślę, że z powodzeniem może być też słodkim drugim śniadaniem. Uwielbiam łączyć słodycze z odrobiną soli- wspaniale podkreśla słodycz! Dlatego do kremu obowiązkowo szczypta soli morskiej i chrupiące, prażone pistacje, które przełamują kremową konsystencję.

krem jaglany

Składniki (na 2 porcje):

150g ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
150ml mleka kokosowego
łyżka oleju kokosowego
2 solidne łyżeczki kakao
łyżka posiekanych prażonych i solonych pistacji
szczypta soli morskiej
2-3 łyżki syropu z agawy




Sposób przygotowania:


W malakserze umieszczamy kaszę, mleko i olej kokosowy, kakao oraz syrop z agawy- miksujemy dokładnie do uzyskania kremowej konsystencji. By krem był idealnie gładki przecieramy go przez drobne sitko. Gładki krem doprawiamy do smaku solą i mieszamy dokładnie. Umieszczamy w miseczkach/ szklaneczkach i posypujemy pistacjami. Jeśli chcemy by był bardziej słodki można wierzch polać dodatkową porcją syropu. Można jeść od razu lub po schłodzeniu w lodówce. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)