Błyskawiczne placuszki na bazie mleka kokosowego to idealne śniadanie na słodko albo pyszny podwieczorek. Myślę, że z powodzeniem można zabrać je też ze sobą jako drugie śniadanie- powinny przypaść do gustu też najmłodszym. Choć sezon na moje ukochane truskawki rozpocznie się za kilka miesięcy nie mogłam się oprzeć i kupiłam małe opakowanie tych które są dostępne teraz- nie są tak pyszne jak te w szczycie sezonu ale zaspokoiły chwilowo moją tęsknotę za latem. Jeśli macie ochotę możecie wykorzystać jako dodatek inne ulubione owoce: mango, borówki albo banany.
Składniki (na 2 porcje):
150ml mleka kokosowego
4 łyżki mąki
1 jajko
łyżeczka brązowego cukru
łyżka posiekanych pistacji
łyżka kremowego serka jogurtowego
truskawki
syrop kolnowy
Sposób przygotowania:
Mleko kokosowe, mąkę, cukier i jajko umieszczamy w kubku blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na rozgrzanej teflonowej patelni smażymy bez tłuszczu małe placuszki. Placuszki podajemy z porcją kremowego serka, posiekanymi pistacjami, owocami i polane syropem klonowym. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)