menu

Zupa kokosowa z makaronem ryżowym

Ta zupa jest wprost idealna gdy dopada nas totalny brak chęci na wszystko. Jest świetna gdy nie mamy czasu na stanie przy garach ale wciąż nie chcemy rezygnować z domowego jedzenia. Jest tez doskonała gdy mamy ochotę na sycącą rozgrzewkę po zimowym spacerze.  Na takie okazje mam zwykle w domu bulion- przygotowuję co kilka dni i mam bazę do zup. Po prostu dodaję składniki, w międzyczasie przygotowuję makaron i błyskawiczna kokosowa zupa gotowa!

zupa kokosowa


Składniki (na 2 porcje):

600ml bulionu drobiowego
200ml mleczka kokosowego
2 porcje cienkiego makaronu ryżowego
kawałek imbiru
1-2 papryki chili
dymka
łyżeczka pasty z tamaryndowca
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
sos sojowy
limonka
łyżeczka sezamu



Sposób przygotowania:


Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie podgrzewamy bulion. Imbir obieramy i trzemy na tarce- dodajemy do bulionu razem z pastą curry oraz z tamaryndowca. Dolewamy mleczko kokosowe oraz dodajemy posiekaną paprykę chili. Bulion doprawiamy do smaku sosem sojowym. Zupę podajemy z makaronem, sporą ilością posiekanej dymki, sezamem, odrobiną soku z limonki i papryką chili. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

4 komentarze:

  1. mmmm, brzmi przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Doroto, niedawno kupiłam Twoją książkę i jestem nią zachwycona!!
    Przepiękne zdjęcia i super, szybkie i proste przepisy. Od Jutra zaczynam z nich gotować i wchodzić na Twoją stronę regularnie :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)