Składniki (na 2 porcje):
600ml bulionu drobiowego200ml mleczka kokosowego
2 porcje cienkiego makaronu ryżowego
kawałek imbiru
1-2 papryki chili
dymka
łyżeczka pasty z tamaryndowca
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
sos sojowy
limonka
łyżeczka sezamu
Sposób przygotowania:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie podgrzewamy bulion. Imbir obieramy i trzemy na tarce- dodajemy do bulionu razem z pastą curry oraz z tamaryndowca. Dolewamy mleczko kokosowe oraz dodajemy posiekaną paprykę chili. Bulion doprawiamy do smaku sosem sojowym. Zupę podajemy z makaronem, sporą ilością posiekanej dymki, sezamem, odrobiną soku z limonki i papryką chili. Gotowe!
Smacznego:)
mmmm, brzmi przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDoroto, niedawno kupiłam Twoją książkę i jestem nią zachwycona!!
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia i super, szybkie i proste przepisy. Od Jutra zaczynam z nich gotować i wchodzić na Twoją stronę regularnie :)