menu

Ciasto jogurtowe z bananami i kokosowym, solonym karmelem

Co tu dużo mówić- to ciasto jest przepyszne! Puszyste, wilgotne ciasto jogurtowe, delikatny pieczony banan i idealnie słodko-słony kokosowy karmel smakują razem tak bezbłędnie, że muszę przyznać- zjadłam trzy porcje na raz! A karmel kokosowy, który tak naprawdę powstał przypadkiem to moje odkrycie miesiąca- wypróbujcie koniecznie:)

ciasto jogurtowe z bananem i wegańskim kokosowym karmelem

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru kokosowego
3/4 szklanki oleju roślinnego
3 jajka
150g gęstego jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 średnie, dojrzałe banany
sok z 1/2 cytryny
łyżka wiórków kokosowych

sos karmelowy:
100ml mleka kokosowego
100g cukru kokosowego
2-3 łyżki wody
szczypta soli morskiej




Sposób przygotowania:


W robocie kuchennym ucieramy jajka, cukier, olej i jogurt. Następnie dodajemy mąkę z sodą i łączymy aż powstanie jednolita masa. Wykładamy ciasto do foremki z papierem do pieczenia, a na wierzchu układamy przekrojone wzdłuż na pół banany skropione sokiem z cytryny. Pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy karmel- w rondelku umieszczamy cukier z dodatkiem wody i na średnim ogniu podgrzewamy aż cukier się rozpuści i lekko skarmelizuje, następnie dodajemy mleko kokosowe oraz sól, mieszamy i redukujemy do uzyskania konsystencji sosu. Upieczone ciasto studzimy a następnie polewamy sosem karmelowym i posypujemy wiórkami. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)