menu

Pszenny chleb wieloziarnisty z czarnuszką i chia

Niezwykle chrupiąca, złocista skórka i mięciutki, wypełniony ziarnami środek- pycha! A jeśli dodam, że ten chleb jest do zrobienia przy pomocy łyżki i nie wymaga wyrabiania to już mamy pełnię szczęścia! U mnie na taką ilość daję płaską łyżeczkę soli ale jeśli lubicie gdy sól jest wyczuwalna w pieczywie dajcie nawet dwie. Mój chleb piekłam w żeliwnym garnku ale z powodzeniem mozna też wykorzystać keksówkę.

chleb wieloziarnisty


Składniki:

500g mąki pszennej
500ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli morskiej
6 łyżek ziaren słonecznika
2 łyżki nasion chia
6 łyżek płatków jaglanych
łyżka czarnuszki
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
łyżeczka oleju( do wysmarowania formy)




Sposób przygotowania:


Drożdże z cukrem rozpuszczamy w wodzie- odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie pozostałe składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Dodajemy zaczyn drożdżowy i przy pomocy łyżki mieszamy składniki do całkowitego połączenia- odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20- 30 minut. W międzyczasie formę do pieczenia ( w moim wypadku garnek) smarujemy olejem i lekko oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto mieszamy jeszcze raz i przekładamy do formy- odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut, a następnie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni i pieczemy około godzinę- aż chleb się zarumieni i po postukaniu w wierzch będzie wydawał głuchy dźwięk. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, ta chrupiąca skórka... Coś wspaniałego! :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)