Składniki:
1 średniej wielkości batat1 duża lub 2 małe główki czosnku
oliwa z oliwek
sól morska rozmarynowa
1/2 łyżeczki płatków chili
łyżka soku z cytryny
łyżka posiekanego szczypiorku
pieprz
Sposób przygotowania:
Batata obieramy i kroimy na nieduże kawałki- umieszczamy w naczyniu do zapiekania. Czosnek przekrawamy na pół i dodajemy do batatów- całość polewamy oliwą i oprószamy solą, płatkami chili i pieprzem- pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż do miękkości. Ostudzone bataty i ząbki czosnku oddzielone od skórki umieszczamy w misce, dodajemy sok z cytryny, odrobinę oliwy i łączymy składniki( ręcznie lub blenderem). Na koniec w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy szczypiorkiem. Gotowe!
Smacznego:)
Uwielbiam bataty ;)
OdpowiedzUsuń