Składniki (na tortownicę o średnicy 20cm):
biszkopt:4 duże jajka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
500g mascarpone
250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
zielony barwnik ( u mnie w żelu)
dekoracja:
opakowanie kolorowych cukrowych jajeczek
opakowanie "trawy" z opłatka
Sposób przygotowania:
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. W sporej misce ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i ponownie miksujemy- aż masa będzie jak na bezy. Do białek z cukrem dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. Na koniec przesiewamy do jajek z cukrem mąkę, skrobię i proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w 160 stopniach około 35-40 minut, do suchego patyczka. Biszkopt studzimy na kratce i dzielimy na 3 równej grubości blaty.
Krem: Ubijamy śmietankę na puszysty krem. Mascarpone z cukrem rozprowadzamy aż stanie się kremowe, porcjami dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy do kremu barwnik- aż uzyskamy jasnozielony krem. Około 2-3 solidne łyżki kremu przekładamy do oddzielnej miski i dodajemy więcej barwnika- by kolor był bardziej intensywny.
Składanie: Na spód kładziemy pierwszy blat, smarujemy jasnym kremem i przykrywamy kolejnym- powtarzamy czynność z kolejnym. Na wierzchni blat nakładamy krem i rozprowadzamy go też na bokach. Od dołu boki smarujemy ciemniejszym kremem- tak by były niejednorodne i kolory się przenikały. Wierzch dekorujemy trawą i jajkami formując gniazdko.
Gotowe!
Smacznego:)
Bardzo optymistyczny ;-)
OdpowiedzUsuńUroczy :) Cudownie kolorowy :)
OdpowiedzUsuń