Więcej interesujących przepisów znajdziecie na facebooku- Klik, Klik
Składniki:
250g zielonych szparagów600ml bulionu
1 szalotka
filiżanka ryżu arborio
150ml białego wytrawnego wina
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
1/2 pęczka pietruszki
kawałek parmezanu
skórka z cytryny
pieprz
Sposób przygotowania:
Obieramy i kroimy na kawałki szalotkę. Umieszczamy w misie ostrze tnące i miksujemy na prędkości 11 przez 10 sekund. Zamieniamy ostrze tnące na mieszadło, dolewamy oliwę i uruchamiamy program Slow Cook P1 na 7 minut (bez zatyczki). Po 3 minutach dodajemy ryż, a minutę przed zakończeniem dolewamy wino. Gdy program się zakończy dodajemy bulion- koniecznie ciepły, zamykamy zatyczkę pokrywy i uruchamiamy program Slow Cook P3 na 20 minut. W międzyczasie kroimy szparagi- osobno odkładamy główki. Po 10 minutach dodajemy pokrojone łodygi a na 5 minut przed końcem główki. Minutę przed końcem dodajemy masło. Gotowe risotto przekładamy na talerz, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, skórką cytrynową i posypujemy parmezanem. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)