menu

Risotto z zielonymi szparagami

Gdy tylko rozpoczyna się sezon na szparagi staram się jeść jak największe ich ilości, zwłaszcza moich ulubionych, zielonych. Uwielbiam jeść je na surowo albo klasycznie gotowane. Strasznie lubię też gdy lądują w risotto. Każdy kto choć raz robił risotto w domu wie dobrze, że to pyszne danie wymaga oddania, czułości i uwagi- jednym słowem mieszamy, mieszamy i jeszcze raz mieszamy. Postanowiłam więc przetestować mojego pomocnika kuchennego od Tefala- podsmażył cebulę oraz ryż a następnie mieszał risotto aż powstało pyszne, delikatnie danie. A zaoszczędzony czas można przeznaczyć na czytanie ulubionego magazynu;)

Więcej interesujących przepisów znajdziecie na facebooku- Klik, Klik

risotto z zielonymi szparagami


Składniki:

250g zielonych szparagów
600ml bulionu
1 szalotka
filiżanka ryżu arborio
150ml białego wytrawnego wina
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
1/2 pęczka pietruszki
kawałek parmezanu
skórka z cytryny
pieprz




Sposób przygotowania:


Obieramy i kroimy na kawałki szalotkę. Umieszczamy w misie ostrze tnące i miksujemy na prędkości 11 przez 10 sekund. Zamieniamy ostrze tnące na mieszadło, dolewamy oliwę i uruchamiamy program Slow Cook P1 na 7 minut (bez zatyczki). Po 3 minutach dodajemy ryż, a minutę przed zakończeniem dolewamy wino. Gdy program się zakończy dodajemy bulion- koniecznie ciepły, zamykamy zatyczkę pokrywy i uruchamiamy program Slow Cook P3 na 20 minut. W międzyczasie kroimy szparagi- osobno odkładamy główki. Po 10 minutach dodajemy pokrojone łodygi a na 5 minut przed końcem główki. Minutę przed końcem dodajemy masło. Gotowe risotto przekładamy na talerz, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, skórką cytrynową i posypujemy parmezanem. Gotowe!

Smacznego:)


comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)