Składniki:
kruche ciasto:3/4 szklanki mąki pszennej
100g masła
1 małe jajko
szczypta soli
dodatki:
1 cukinia
2-3 młode marchewki
2 jajka
50ml śmietanki 18%
1 mozzarella
szczypiorek
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
kruche ciasto: w misie z ostrzem do wyrabiania umieszczamy wszystkie składniki ciasta i wyrabiamy na prędkości 6 przez 2,5 minuty. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywcza i odkładamy do schłodzenia na około 30 minut. W międzyczasie mieszamy posiekaną mozzarellę, jajka i śmietankę z dodatkiem przypraw. Cukinię kroimy w cienkie plastry, marchewki po obraniu w słupki. Schłodzone ciasto wykładamy do formy na tartę i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Następnie dodajemy warzywa, masę jajeczną i zapiekamy kolejne 20 minut, aż wierzch się lekko zarumieni. Przed podaniem posypujemy tartę posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!
Smacznego:)
Jaka mozarella? Biała czy żółta?
OdpowiedzUsuń