menu

Pierogi z kurkami i tymiankiem

Sezon na kurki trwa! Jest krótki więc warto z niego korzystać w pełni. Uwielbiam różne wariacje z grzybami i bardzo lubię też lepić pierogi więc wybór dania nie jest przypadkowy. W przygotowaniu pierogów zniechęcać może ręczne wyrabianie ciasta- z tym świetnie radzę sobie przy pomocy mojego Tefal Companion- on wyrabia ciasto a ja mogę cieszyć się lepieniem pierogów i oczywiście ich zjadaniem:) A pierogi z kurkami to czysta radość więc koniecznie wypróbujcie przepis!


pierogi z kurkami i tymiankiem


składniki:

ciasto pierogowe:
500g mąki pszennej
250ml bardzo ciepłej wody
70ml oleju roślinnego

farsz:
500g kurek
2 małe cebulki
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
kilka gałązek tymianku
sól
pieprz



tefal companion


sposób przygotowania:


Farsz: Kurki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na maśle z drobno posiekaną cebulką i czosnkiem. W trakcie dodajemy posiekany tymianek, sól oraz pieprz do smaku. Gotowy farsz studzimy.

ciasto: wszystkie składniki umieszczamy w misie Tefal Companion z ostrzem do wyrabiania. Ustawiamy prędkość 7 i czas 2,5 minuty. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy by odpoczęło.
Ciasto wałkujemy na cienki arkusz, wycinamy koła i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty, podajemy z odrobiną masła, świeżym tymiankiem i sporą ilością pieprzu. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

1 komentarz:

  1. Boże jak mi zrobiłaś ochotę na pierogi! Obojętnie jakie, byle dużo! Z kurkami nigdy nie próbowałam, ale lubię grzyby wszelkie, więc myślę, że byśmy się polubili :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)