składniki:
ciasto pierogowe:500g mąki pszennej
250ml bardzo ciepłej wody
70ml oleju roślinnego
farsz:
500g kurek
2 małe cebulki
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
kilka gałązek tymianku
sól
pieprz
sposób przygotowania:
Farsz: Kurki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na maśle z drobno posiekaną cebulką i czosnkiem. W trakcie dodajemy posiekany tymianek, sól oraz pieprz do smaku. Gotowy farsz studzimy.
ciasto: wszystkie składniki umieszczamy w misie Tefal Companion z ostrzem do wyrabiania. Ustawiamy prędkość 7 i czas 2,5 minuty. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy by odpoczęło.
Ciasto wałkujemy na cienki arkusz, wycinamy koła i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie 3-4 minuty, podajemy z odrobiną masła, świeżym tymiankiem i sporą ilością pieprzu. Gotowe!
Smacznego:)
Boże jak mi zrobiłaś ochotę na pierogi! Obojętnie jakie, byle dużo! Z kurkami nigdy nie próbowałam, ale lubię grzyby wszelkie, więc myślę, że byśmy się polubili :)
OdpowiedzUsuń