menu

Placuszki owsiano-kokosowe

Przygotowanie tych placuszków zajmuje dosłownie kwadrans, a smakują świetnie! U mnie jako dodatek do nich moje ulubione truskawki, ale świetnie sprawdzą się też inne drobne owoce: maliny, borówki, jeżyny czy porzeczki- decyzja należy do Ciebie:) Placuszki są bardzo smaczne zarówno od razu po przygotowaniu, na ciepło jak również na zimno- w tej wersji sprawdzą się świetnie np. jako przekąska w podróży albo drugie śniadanie na wynos.


placuszki owsiano-kokosowe


Składniki ( na 2 porcje):

szklanka błyskawicznych płatków owsianych
2 jajka
150ml mleka kokosowego
łyżka oleju
2 łyżeczki fruktozy( opcjonalnie cukier lub ksylitol)
garść truskawek
2-3 łyżki chipsów kokosowych
syrop klonowy


tefal companion


Sposób przygotowania:


W misie Tefal Companion z ostrzem tnącym umieszczamy płatki, mleko kokosowe olej, fruktozę, wbijamy jajka i miksujemy na prędkości 12 przez 15 sekund. Przygotowaną masę zostawiamy na około 5 minut by masa nabrała odpowiedniej konsystencji- płatki lekko napęcznieją i masa stanie się bardziej gęsta. Smażymy małe placuszki na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej- aż się zarumienią. Podajemy z pokrojonymi na kawałki truskawkami, lekko podprażonymi chipsami kokosowymi i polewamy syropem klonowym. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

2 komentarze:

  1. O mniam, idealne na weekendowe śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak! chociaż przygotowują sie tak szybko że i w trakcie zapracowanego tygodnia jest opcja by je zrobić:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)