U mnie pojawia się czerwona papryka ale z powodzeniem można wykorzystać też żółtą lub zieloną.
Składniki:
kilka dużych, czerwonych paprykoliwa z oliwek
150ml octu jabłkowego aromatyzowanego tymiankiem
sól morska
Sposób przygotowania:
Papryki umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni i pieczemy aż skórka będzie czarna( czyli w zasadzie spalona). Opieczoną paprykę umieszczamy w foliowym woreczku i zamykamy go (polecam woreczki strunowe), odstawiamy aż papryka ostygnie. Paprykę obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze części. Umieszczamy ją w misce, dodajemy ocet oraz sól do smaku i odstawiamy na około godzinę. Zamarynowaną paprykę umieszczamy w słoiczkach i zalewamy oliwą tak by całkowicie przykryła kawałki papryki. Możemy słoiki pasteryzować lub bez pasteryzacji przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.Gotowe!
Smacznego:)
Muszę zrobić chociaż jeden słoiczek ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 :)
OdpowiedzUsuńMmm, myślę, że bardzo by mi taka papryka zasmakowała :)
OdpowiedzUsuńA ja już sobie zapisuję przepis. Jak będzie czas na przetwory z papryki, to sobie parę słoiczków zrobię. Dziękuję.
OdpowiedzUsuń