Składniki ( na formę o średnicy 20cm):
spód:100 g masła
150g mąki pszennej
1 duże jajko
szczypta soli
krem czekoladowy:
puszka mleka skondensowanego
200g czekolady mlecznej
150g orzechów nerkowca
szczypta soli
krem mascarpone:
200ml śmietanki 30%
250g serka mascarpone
ciemne kakao do dekoracji
Sposób przygotowania:
spód: wyrabiamy ze składników jednolite ciasto, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i umieszczamy w zamrażalniku na 30 minut. Schłodzone ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.
krem czekoladowy w garnku umieszczamy mleko oraz podzieloną na kawałki czekoladę- gotujemy na małym ogniu aż czekolada się nie rozpuści. Na koniec dodajemy posiekane orzechy oraz sól- mieszamy całość i wykładamy na ostudzony spód.
krem mascarpone: Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzony krem czekoladowy i na koniec całość posypujemy kakao. Podajemy chłodzone. Gotowe!
smacznego:)
Mmm, wygląda jak marzenie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała :)
OdpowiedzUsuń