menu

Szarlotka z cynamonem i masłem migdałowym

Gdy za oknem kolorowe liście i coraz krótsze dni to znak, że czas najwyższy na szarlotkę. Idealna szarlotka koniecznie musi zawierać sporą porcję cynamonu i soczyste jabłka. Całkiem niedawno odkryłam, że super przekąską jest świeże jabłko w połączeniu z masłem migdałowym. Pomyślałam, że świetnie sprawdzi się też na ciepło, w szarlotce. Faktycznie! Smakuje świetnie:)



Składniki(forma o średnicy 20cm):

ciasto:
szklanka mąki
100g masła
1 jajko
łyżka cukru pudru
szczypta soli
dodatki:
5 małych jabłek
5-6 łyżek masła migdałowego
łyżeczka cynamonu
2-3 łyżki cukru pudru






Sposób przygotowania:


kruche ciasto: w misie z ostrzem do wyrabiania umieszczamy wszystkie składniki ciasta i wyrabiamy na prędkości 6 przez 2,5 minuty. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywcza i odkładamy do schłodzenia na około 30 minut. W międzyczasie jabłka obieramy, kroimy na pół i wykrawamy gniazda nasienne. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe porcje. Jedną z nich rozkładamy na dnie formy i częściowo na jej bokach. Następnie układamy jabłka, pomiędzy cząstki owoców dodajemy masło migdałowe i całość posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Na wierzch rozkładamy rozwałkowane na cienki płat pozostałe ciasto. Pieczemy szarlotkę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 45-50 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Przed podaniem wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)