Składniki(forma o średnicy 20cm):
ciasto:szklanka mąki
100g masła
1 jajko
łyżka cukru pudru
szczypta soli
dodatki:
5 małych jabłek
5-6 łyżek masła migdałowego
łyżeczka cynamonu
2-3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
kruche ciasto: w misie z ostrzem do wyrabiania umieszczamy wszystkie składniki ciasta i wyrabiamy na prędkości 6 przez 2,5 minuty. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywcza i odkładamy do schłodzenia na około 30 minut. W międzyczasie jabłka obieramy, kroimy na pół i wykrawamy gniazda nasienne. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe porcje. Jedną z nich rozkładamy na dnie formy i częściowo na jej bokach. Następnie układamy jabłka, pomiędzy cząstki owoców dodajemy masło migdałowe i całość posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Na wierzch rozkładamy rozwałkowane na cienki płat pozostałe ciasto. Pieczemy szarlotkę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 45-50 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Przed podaniem wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)