Składniki( na około 60 sztuk):
200g mielonych migdałów400g mąki pszennej
200g masła
100g drobnego cukru
łyżeczka przyprawy piernikowej
cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
Tefal Companion: W misie z ostrzem do wyrabiania umieszczamy miękkie masło oraz cukier i ustawiamy prędkość 6 czas 2,5 minuty. Następnie dodajemy mąkę, migdały, przyprawę do piernika i około 50ml zimnej wody- ustawiamy prędkość 10 i czas 3 minuty- składniki powinny się połączyć. Z przygotowanego ciasta formujemy małe kulki- wielkości dużego orzecha laskowego i formujemy półksiężyce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 8-10 minut- aż ciasteczka lekko się zarumienią. Gdy ostygną oprószamy je cukrem pudrem.
Tradycyjnie: Ucieramy mikserem masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę, migdały, przyprawę do piernika i dodajemy około 50ml wody i wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie można formować z niego księżyce. Dalej postępujemy jak w opisie powyżej. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)