1.„KAUKASIS. Kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu” Olii Hercules
To pozycja zdecydowanie dla osób ciekawych kulinarnych odkryć z różnych stron świata. Piękne, klimatyczne zdjęcia (nie tylko potraw) i inspirujące przepisy zabierają nas do świata smaków Autorki, który jest niezwykle barwny i pełen aromatów! Książka jest pięknie wydana idealnie sprawdzi się jako prezent dla osoby, która lubi poznawać nowe smaki.
Książka ta będzie wspaniałym pomysłem na prezent dla fana kuchni włoskiej ale również Włoch. Książka łączy w sobie przepisy na pyszne dania oraz opowieści o miejscach, które Autor odwiedził i wiele ciekawostek z tym związanych. Osobiście jestem wielką wielbicielką kuchni włoskiej więc każda kolejna strona tylko pobudza we mnie chęć zjedzenia któregoś ze smakołyków!
3.„Superfood, czyli jak leczyć się jedzeniem” Sophie Manolas
Superfood to temat popularny i świetnie bo chyba nie ma nic ważniejszego niż nasze dobre zdrowie i samopoczucie. W książce znajdziemy opis produktów, które są superfood ale są też ogólnodostępne i znajdziemy je w każdej kuchni. To również zbiór przepisów dedykowanych do każdego produktu- w większości bardzo prostych w przygotowaniu i możliwych do przygotowania w krótkim czasie. Ta propozycja będzie dobrym prezentem dla osoby dbającej o zdrowie na talerzu.
4.„BowlLove. Zdrowe i odżywcze miski pełne smaku” Davida Beza
A może by tak w jednej misce zamknąć wszystkie składniki tworząc pełnowartościowe danie? Miski pełne smaku to dania bardzo kolorowe, smakowite i niezwykle kreatywne. Autor opowiada o łączeniu składników a przy przepisach pojawiają się też adnotacje o sposobach przekształcenia dań dla wegetarian i wegan. Książka zdecydowanie sprawi radość każdej osobie, która lubi zdrowo i kolorowo jeść.
5. „TRUFLA. Same dobre rzeczy” Patrycji Doleckiej
Przepiękna, pełna uroku i klimatu książka, która ma w sobie dużo ciepła i sentymentalnego klimatu. Dużo pysznych, łatwych w przygotowaniu propozycji, które umilą swoim smakiem czas spędzony przy stole. To propozycja dla hedonistów, którzy nie stronią od przyjemności przy stole ale również potrafią docenić piękne fotografie.
6. „Leksykonu smaków” Niki Segnit
Ta pozycja długo czekała na polską wersję językową! Ta książka to kultowa wręcz pozycja dla wszystkich którzy lubią łączyć smaki i eksperymentować w kuchni. Leksykon to kompendium wiedzy dla każdego kto pragnie poszerzać i rozwijać swoją kulinarną pasję oraz zdobywać nową wiedzę. Myślę, że będzie idealnym choinkowym prezentem dla fanów gotowania!
A jakie książkowe prezenty chcielibyście znaleźć pod swoją choinką? Piszcie w komentarzach koniecznie:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)