składniki:
800g cebuli1l bulionu drobiowego lub warzywnego
1 średni ziemniak
250ml białego wytrawnego wina
150ml śmietanki 30%
3 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju
łyżeczka suszonego tymianku
1-2 gałązki rozmarynu
1 liść laurowy
2-3 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
parmezan do podania
Sposób przygotowania:
TefalCompanion: W misie z ostrzem ultra blade umieszczamy obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulą- prędkość ustawiamy na 9 czas: 30 sekund. Następnie wymieniamy ostrze na mieszadło, dodajemy cukier, tymianek i olej- ustawiamy prędkość 3, temperaturę 120 i czas 8minut. Dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, wino i ustawiamy: prędkość 3, temperatura 90, czas 45 minut. Po 5 minutach dodajemy bulion, rozmaryn, liść laurowy i ziele angielskie. Na koniec wyjmujemy ziele angielskie, rozmaryn i liść laurowy, montujemy ostrze ultra blade i stawiamy: prędkość: 12, czas 45 sekund. Zupę doprawiamy śmietanką, solą oraz pieprzem. Podajemy z odrobiną parmezanu.Tradycyjny sposób:
Cebulę obieramy, kroimy dość drobno. W garnku umieszczamy olej, cebulę oraz cukier i tymianek- karmelizujemy na średnim ogniu. Następnie dodajemy białe wino i ziemniaka obranego i pokrojonego w kostkę. Po chwili dodajemy bulion oraz liść laurowy, ziele angielskie i rozmaryn. Gotujemy na średnim ogniu około 40-45 minut. Następnie wyciągamy z garnka liść laurowy, ziele angielskie i gałązki rozmarynu- miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec doprawiamy śmietanką, solą i pieprzem. Podajemy z odrobiną startego parmezanu. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)