Składniki:
200g ziarna kukurydzyłyżka oleju
łyżka ostrej wędzonej papryki
łyżka mielonego cynamonu
łyżka suszonego oregano
3 łyżki tartego parmezanu
sól
solony karmel:
150g cukru
4 łyżki wody
100ml śmietanki 30%
50ml syropu z agawy
2 łyżki ekstraktu z wanilii
ok 1/3 łyżeczki soli morskiej
Sposób przygotowania:
W garnku umieszczamy olej oraz kukurydzę i przygotowujemy na średnim ogniu popcorn.
karmel: w rondelku umieszczamy cukier i wodę- pozostawiamy na średnim ogniu aż uzyska złoty kolor-nie mieszamy! Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy pozostałe składniki ciągle mieszając aż uzyskamy gładką konsystencję. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę aż odparuje alkohol z ekstraktu.
Przygotowany popcorn dzielimy na cztery równe części i doprawiamy każdą z nich solą oraz kolejno: parmezanem i oregano, cynamonem, papryką oraz polewamy sosem karmelowym. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)