Składniki:
500g mąki pszennej100g cukru kokosowego
200ml mleka
100g masła
8g drożdży instant
200g kremu kokosowego
5-6 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania:
Tefal Companion: W misie z mieszadłem umieszczamy mleko oraz masło: prędkość: 2 temperatura- 50stopni, czas 3 minuty. Wymieniamy mieszadło na ostrze do wyrabiania. Następnie dodajemy 70g cukru kokosowego, drożdże i przesianą mąkę- ustawiamy program pastry3. Wyrobione ciasto pozostawiamy w zamkniętej misie na około godzinę. W międzyczasie krem kokosowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i wałkujemy na prostokątny blat o grubości 0,5cm. Smarujemy cały płynnym kremem kokosowym( zostawiamy około 1/3 musu do przygotowania lukru) i posypujemy pozostałym cukrem kokosowym- zwijamy delikatnie formując rulon. Kroimy go na kawałki o długości około 4cm i układamy pionowo, ściśle na blaszce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200stopni przez około 30 minut. Z pozostałego kremu kokosowego, cukru pudru i odrobiny wody przygotowujemy lukier do dekoracji, smarujemy nim ostudzone rollsy.
Klasyczne przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło z mlekiem. Dodajemy do mąki, drożdży i cukru i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i jednolite. Odstawiamy w misce do wyrośnięcia na około godzinę- w ciepłe miejsce. Dalej postępujemy jak w opisie powyżej. Gotowe!
Smacznego:)
Cudowny karmelowy kolor! To pewnie zasługa cukru kokosowego , mniam :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! już przed pieczeniem ciasto miało piękny, karmelowy kolor<3
Usuń