menu

Modra kapusta

To dla mnie jeden z ulubionych dodatków- zwłaszcza do kaczki albo gęsi. Głównie kojarzona z kuchnią śląską ale i w Wielkopolsce, skąd pochodzę, jest bardzo popularnym daniem. Kaczka, kapusta i pyzy drożdżowe- uwielbiam! Wybierając kapustę do przygotowania warto zdecydować się na taką średniej wielkości- te duże są zwykle mniej soczyste i bardziej łykowate. Jeśli masz ochotę wypróbować to polecam od razu przygotować do niej te pyszne piersi kaczki z majerankiem i pomarańczami:)


modra kapusta


Składniki:

1/2 główki czerwonej kapusty (ok 1 kg)
1 duża cebula
7-8 łyżek białego octu winnego
2-3 łyżki kaczego smalcu ( może być też gęsi lub wieprzowy)
2-3 liście laurowe
4-5 goździków
łyżeczka mielonego cynamonu
5-6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki cukru
1 łyżka soli


kapusta modra


Sposób przygotowania:


Tefal Companion: Korzystając z szatkownicy kroimy drobno kapustę. W pustej misie umieszczamy ostrze ultra blade i obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę- ustawiamy prędkość na 12 i czas na 15sekund. Wymieniamy ostrze na mieszadło, dodajemy smalec, przyprawy i ustawiamy program slowcook 1. Następnie dodajemy kapustę, cukier, sól, około 500ml gorącej wody oraz ocet- ustawiamy program slowcook 2.

Tradycyjny sposób:
Siekamy drobno kapustę. W sporym garnku drobno pokrojoną cebulę szklimy z dodatkiem przypraw na smalcu. Następnie dodajemy przygotowaną kapustę, ocet, cukier, około 500ml gorącej wody, sól- dusimy na małym ogniu pod przykryciem około godzinę, mieszamy od czasu do czasu.  Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. 38 yr old Software Consultant Cale Sandland, hailing from Rimouski enjoys watching movies like Joe Strummer: The Future Is Unwritten and Photography. Took a trip to Mana Pools National Park and drives a Safari. jego wyjasnienie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pochodzę ze Śląska, i do modrej kapusty dodajemy boczek smażony. Podnosi to znacząco smak.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)