Składniki:
6 białek dużych jajszklanka cukru
500g serka mascarpone
250ml śmietanki 30%
4 łyżki domowego cukru waniliowego
2 marakuje
2 garści pomieszanych truskawek, borówek i malin
Sposób przygotowania:
W robocie albo ręcznym mikserem ubijamy białka z cukrem na gładką, lśniącą masę. Dzielimy na połowy i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formujemy dwa bezowe blaty o średnicy około 20cm. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni i suszymy około 70 minut- aż bezy będą kruche. Wyjmujemy je z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Mascarpone ucieramy z cukrem waniliowym a następnie łączymy delikatnie z ubitą śmietanką. Gotowy krem dzielimy na pół i smarujemy pierwszy blat, przykrywamy go drugim i wykładamy pozostały krem. wierzch dekorujemy miąższem z marakui oraz pozostałymi owocami. Gotowe!
Smacznego:)
Nieziemsko się prezentuje. I wyjątkowo apetycznie. Od razu chce się jeść! :)
OdpowiedzUsuńPiękny;-)
OdpowiedzUsuń