Od dłuższego czasu do domowych wypieków i deserów używam tylko własnoręcznie przygotowanych ekstraktów. W zasadzie korzystam tylko z czterech, które są moimi ulubionymi-
waniliowy, cynamonowy, pomarańczowy i cytrynowy, na który przepis mam dla Was dzisiaj. Generalnie zasadza ich przygotowania jest prosta i przy każdym działa podobnie- potrzebujemy źródło aromatu( tym razem cytryny) i alkohol który będzie aromatyzowany. Przygotowanie zajmuje kilka chwil, później chwila cierpliwości i mamy domowy aromat! Gdy zużywam go dodaję do buteleczki alkohol i od czasu do czasu dorzucam skórki z cytryn by wciąż mieć solidny zapas:)
Składniki:
3-4 cytryny ( najlepiej bio, niewoskowane)
400ml wódki
Sposób przygotowania:
Cytryny wyparzamy wrzącą wodą, dokładnie myjemy i suszymy. Trzemy skórkę z cytryn uważając by była jak najcieńsza, bez białej części. Umieszczamy otartą skórkę do butelki i zalewamy alkoholem- zamkniętą butelkę odstawiamy do lodówki i odstawiamy na minimum tydzień by aromat połączył się z alkoholem. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)