Do panierowania kotlecików użyłam kukurydzianego panieru Mamut, który jest jednym z trzech nowych produktów (obok wielozbożowego i z ciecierzycy). Świetnie zastępuje bułkę tartą i nadaje delikatnej chrupkości. Produkty mają też bardzo dobry, prosty skład więc tym bardziej mają u mnie wielkiego plusa:)
Do moich kotlecików przygotowałam też szybki dip czosnkowy na bazie jogurtu, który świetnie uzupełniał się z dynią- koniecznie wypróbujcie to połączenie!
Składniki( na 2 porcje):
1/2 małej dyni hokkaido7-8 suszonych pomidorów z oliwy
1 duże jajko
Panier kukurydziany Mamut
sól
pieprz
2-3 szczypty płatków chili
oregano suszone
oliwa
olej do smażenia
dip czosnkowy:
100ml jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w formie do zapiekania. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni- około 15 minut. Gdy dynia ostygnie umieszczamy ją z suszonymi pomidorami, jajkiem i dwoma łyżkami panieru w kubku blendera i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Doprawiamy masę do smaku solą, pieprzem, chili i oregano. Z masy formujemy nieduże okrągłe kotleciki i obtaczamy je w kukurydzianym panierze. Smażymy na rozgrzanym oleju. Do podania przygotowujemy dip czosnkowy: przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy z jogurtem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowe!Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)