Ten przepis jest wprost stworzony dla osób które nie mają zbyt wiele czasu. Przygotowanie muffinek z pieczeniem to pół godzinki i możemy cieszyć się fajnym podwieczorkiem albo dodatkiem do kawy gdy wpadają niezapowiedziani goście. Przepis łatwo modyfikować- jeśli nie masz rodzynek możesz użyć innych, ulubionych bakalii lub orzechów, a przyprawę piernikową z powodzeniem zastąpisz cynamonem. Muffinki bardzo przypadły też do gustu mojemu synkowi i od tego czasu lądują w jego śniadaniówce zamiast kanapki;)
Składniki (na 6 małych sztuk):
100g dyni hokkaido1 mały jogurt naturalny
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki oleju
garść rodzynek
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka przyprawy piernikowej
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. W misce umieszczamy przygotowaną dynię, jogurt i jajko- łączymy składniki. Następnie dodajemy pozostałe, suche składniki i mieszamy do połączenia całości. Przygotowaną masę umieszczamy w foremkach do muffinek do 3/4 wysokości i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, aż muffinki się zarumienią. Gotowe!Smacznego:)
Dziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuń