menu

Muffiny dyniowe z rodzynkami


Ten przepis jest wprost stworzony dla osób które nie mają zbyt wiele czasu. Przygotowanie muffinek z pieczeniem to pół godzinki i możemy cieszyć się fajnym podwieczorkiem albo dodatkiem do kawy gdy wpadają niezapowiedziani goście. Przepis łatwo modyfikować- jeśli nie masz rodzynek możesz użyć innych, ulubionych bakalii lub orzechów, a przyprawę piernikową z powodzeniem zastąpisz cynamonem. Muffinki bardzo przypadły też do gustu mojemu synkowi i od tego czasu lądują w jego śniadaniówce zamiast kanapki;)

muffiny dyniowe z rodzynkami

Składniki (na 6 małych sztuk):

100g dyni hokkaido
1 mały jogurt naturalny
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki oleju
garść rodzynek
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
płaska łyżeczka przyprawy piernikowej
szczypta soli



Sposób przygotowania:

Dynię obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. W misce umieszczamy przygotowaną dynię, jogurt i jajko- łączymy składniki. Następnie dodajemy pozostałe, suche składniki i mieszamy do połączenia całości. Przygotowaną masę umieszczamy w foremkach do muffinek do 3/4 wysokości i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, aż muffinki się zarumienią. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)