menu

Risotto z dynią i boczkiem

Dyniowe szaleństwo trwa! Jestem wielką fanką risotto, mogę jeść je w przeróżnych wariantach i kombinacjach smakowych. Pysznie kremowy ryż doskonale uzupełniają sezonowe dodatki- jesienią oczywiście obowiązkowa dynia:) By przełamać delikatny smak dyni dodałam boczek i wykończyłam całość serem mimolette, który swoim cudownym kolorem i smakiem idealnie zgrał się z daniem:) Jeśli jednak nie masz dostępu do tego typu sera możesz zastąpić go po prostu kasycznie, parmezanem.


risotto z dynią i boczkiem



Składniki (na 2 porcje):

300g dyni hokkaido
5-6 plastrów wędzonego boczku
1 szalotka
700ml bulionu warzywnego
150g ryżu arborio
kawałek sera mimolette
łyżka masła
sól
pieprz
oliwa
świeże oregano




Sposób przygotowania:


Dynię kroimy na niedużą kostkę, szalotkę siekamy drobno, boczek kroimy na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy dynię, szalotkę i boczek i podsmażamy lekko. Po chwili dodajemy ryż i gdy lekko się zeszkli dodajemy porcjami bulion mieszając zawartość patelni. Gdy risotto wchłonie bulion i nabierze odpowiedniej konsystencji doprawiamy całość solą i pieprzem i dodajemy masło- mieszamy dokładnie i serwujemy. Risotto podajemy ze startym serem i świeżym oregano. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)