Składniki (na 2 porcje):
300g dyni hokkaido5-6 plastrów wędzonego boczku
1 szalotka
700ml bulionu warzywnego
150g ryżu arborio
kawałek sera mimolette
łyżka masła
sól
pieprz
oliwa
świeże oregano
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy na niedużą kostkę, szalotkę siekamy drobno, boczek kroimy na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy dynię, szalotkę i boczek i podsmażamy lekko. Po chwili dodajemy ryż i gdy lekko się zeszkli dodajemy porcjami bulion mieszając zawartość patelni. Gdy risotto wchłonie bulion i nabierze odpowiedniej konsystencji doprawiamy całość solą i pieprzem i dodajemy masło- mieszamy dokładnie i serwujemy. Risotto podajemy ze startym serem i świeżym oregano. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)