Składniki ( na formę o średnicy 18cm):
100g ciastek digestive30g masła
400g naturalnego serka homogenizowanego
100ml śmietanki 30%
100g białej czekolady
sok z 1 1/2 cytryny
nieduże bezy
Sposób przygotowania:
Spód: ciastka miksujemy w malakserze z roztopionym masłem i wykładamy tak przygotowaną masą dno formy (wyłożone papierem do pieczenia).
Masa cytrynowa: śmietankę doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia- dodajemy rozdrobnioną czekoladę i pozostawiamy do roztopienia- całość mieszamy. W sporej misce mieszamy serek homogenizowany, przygotowaną wcześniej czekoladę ze śmietanką i sok cytryny. Gdy masa stanie się jednolita wykładamy ją na przygotowany spód. Deser wstawiamy do lodówki na kilka godzin by masa stężała. Po schłodzeniu wierzch dekorujemy pokruszonymi bezami. Gotowe!
smacznego:)
Kiedy widzę tak apetyczne zdjęcia, a pod przepisem sposób wykonania na 4 linijki - to wiem, że to będzie przepis idealny :-) szybko, prosto i przepysznie ;-)
OdpowiedzUsuń