Składniki ( na formę 20 cm):
na kruche ciasto:szklanka mąki pszennej
100g masła
1 duże jajko
szczypta soli
farsz:
1/2 główki małej białej kapusty
100g boczku wędzonego
1 cebula
150ml śmietanki 18%
3 jajka
1/2 łyżeczki kminku
odrobina oliwy
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto: zagniatamy wszystkie składniki na jednolite ciasto i schładzamy je w lodówce. W międzyczasie przygotowujemy farsz: kapustę, cebulę i boczek kroimy na nieduże kawałki i na oliwie podsmażamy z dodatkiem przypraw. Gdy ciasto będzie schłodzone wykładamy nim formę do tarty i wypełniamy przygotowanym farszem. Jajka łączymy ze śmietanką i zalewamy tartę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Gotowe!Smacznego:)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :)
Świetny pomysł na wykorzystanie kapusty! To prawda, że mało jej w naszej kuchni jako główny składnik dań. Twoja tarta wygląda przepysznie i do tego to piękne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że na Twojej stronie jest mnóstwo skarbów z przepisami. Dziękuję, że się nimi dzielisz.
OdpowiedzUsuń