menu

Krajanka piernikowa

Co tu dużo mówić- domowa krajanka jest cudowna, aromatyczna i smakuje obłędnie:) Myślę, że jedna porcja to zdecydowanie za mało i konieczna będzie powtórka. Taką krajankę spokojnie możecie przygotować w hurtowych ilościach ponieważ świetnie się przechowuje a dodatkowo zapakowana w ładne puszki albo woreczki będzie miłym słodkim upominkiem.

krajanka piernikowa

Składniki( na około 60 sztuk):

450g golden syrup ( może być też miód)
150g masła
1 jajko
600g mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy piernikowej
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

glazura:
400g cukru
150ml wody
łyżeczka octu jabłkowego
łyżka domowego ekstraktu pomarańczowego




Sposób przygotowania:


Golden syrup i masło podgrzewamy w rondelku aż masło się rozpuści i powstanie płynna masa. Gdy masa nieco przestygnie przekładamy ją do misy robota i dodajemy pozostałe składniki- miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Gotową masę rozkładamy na grubość około 1cm na dużej blaszce (takiej z piekarnika) i pieczemy w rozgranym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. zaraz po wyjęciu kroimy blat piernikowy na kostkę. Pozostawiamy do ostudzenia. Zimne pierniczki pokrywamy glazurą: cukier z wodą gotujemy w rondlu aż zacznie lekko gęstnieć( będzie spływał z łyżki jak nitka), zdejmujemy z ognia i dodajemy ocet oraz ekstrakt mieszamy i gdy przestygnie partiami w glazurze obtaczamy pierniki. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)