Składniki( na około 60 sztuk):
450g golden syrup ( może być też miód)150g masła
1 jajko
600g mąki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy piernikowej
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
glazura:
400g cukru
150ml wody
łyżeczka octu jabłkowego
łyżka domowego ekstraktu pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Golden syrup i masło podgrzewamy w rondelku aż masło się rozpuści i powstanie płynna masa. Gdy masa nieco przestygnie przekładamy ją do misy robota i dodajemy pozostałe składniki- miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Gotową masę rozkładamy na grubość około 1cm na dużej blaszce (takiej z piekarnika) i pieczemy w rozgranym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. zaraz po wyjęciu kroimy blat piernikowy na kostkę. Pozostawiamy do ostudzenia. Zimne pierniczki pokrywamy glazurą: cukier z wodą gotujemy w rondlu aż zacznie lekko gęstnieć( będzie spływał z łyżki jak nitka), zdejmujemy z ognia i dodajemy ocet oraz ekstrakt mieszamy i gdy przestygnie partiami w glazurze obtaczamy pierniki. Gotowe!
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Zaszalej! Zostaw komentarz:)