Składniki( na formę 18x24cm):
ciasto:5 solidnych łyżek mąki kukurydzianej
5 solidnych łyżek mąki pszennej
2 łyżki cukru
2 duże jajka
3 łyżki ekstraktu waniliowego
3 solidne łyżki mleka w proszku
100ml jogurtu naturalnego
50ml oleju
100ml wody
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
250g mascarpone
100ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
garść posiekanych orzechów pekan
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy suche składniki ciasta. Następnie dodajemy składniki mokre i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30 minut- aż lekko się zarumieni. Upieczone ciasto studzimy na kratce. W międzyczasie przygotowujemy krem: ubitą śmietankę łączymy dokładając ją porcjami do wymieszanego z cukrem pudrem mascarpone. Przygotowany krem równą warstwą wykładamy na wierzch przestudzonego ciasta i całość posypujemy orzechami. Gotowe!
Smacznego:)
Wyglada pysznie
OdpowiedzUsuńPrezentuje się obłędnie, aż chce się wyciągnąć po nie rękę ;-)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! A przepis bardzo prosty. Dziękuję za słodką inspirację ; )
OdpowiedzUsuń