Składniki( na okrągłą formę o średnicy 20cm):
spód:150g świeżych daktyli
5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych
masa serowa:
800g serka śmietankowego
200g czekolady o zawartości kakao 70%
100g syropu daktylowego
dodatki:
ulubione owoce, u mnie: poziomki, borówki i truskawki
listki mięty
Sposób przygotowania:
Spód: daktyle bez pestek oraz płatki miksujemy przy użyciu malaksera lub blendera na jednolitą masę. Powinna być lepiąca ale ładnie odchodzić od łyżki. Masę wykładamy do foremki z papierem do pieczenia (jeśli forma jest silikonowa można pominąć papier).masa serowa: w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Gdy tylko stanie się płynna zdejmujemy miskę i dodajemy do czekolady serek śmietankowy oraz syrop daktylowy- mieszamy energicznie do połączenia składników. Serową masę przekładamy na przygotowany spód i wyrównujemy powierzchnię. Umieszczamy sernik w lodówce na minimum 2 godziny by składniki stężały.
Przed podaniem dekorujemy ciasto owocami i miętą. Gotowe!
Smacznego:)
Zdjęcie jest śliczne, a serniczek prezentuje się genialnie - na pewno wypróbuje! :))
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję:) cieszę się że zdjęcie cieszy oko i mam nadzieję, że serniczek ucieszy podniebienie:)
UsuńSamo zdjęcie zachęca do spróbowania swoich sił z tym przepisem.
OdpowiedzUsuńWyborny sernik
OdpowiedzUsuńCoś pięknego, uwielbiam przepisy z daktylami, będę próbować! <3
OdpowiedzUsuń