menu

Cukiniowe ciasto czekoladowe ze śliwkami

Neutralny smak cukinii sprawia, że jest ona doskonałym dodatkiem do dań zarówno na słodko jak i wytrawnie. W moim ogrodzie cukiniowy urodzaj więc jemy ją praktycznie codziennie:)  A cukinia w cieście? Dlaczego nie! Sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne i ma cięższą, przyjemną konsystencję- dla mnie super! Użyłam w moim cieście karobu ale z powodzeniem możecie zastąpić go ciemnym kakao. Próbowaliście kiedyś cukiniowego ciasta? A może namówiłam Was i spróbujecie?


czekoladowe ciasto cukiniowe


Składniki( na formę 26cm średnicy):

500g cukinii
3 duże jajka
200g jogurtu naturalnego
150g masła
200g cukru
400g mąki pszennej
70g karobu
100g groszków z ciemnej czekolady lub posiekana tabliczka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
kilka śliwek jako dodatek



Sposób przygotowania:


Cukinię trzemy na drobnych oczkach tarki. Masło rozpuszczamy w rondelku. Przygotowaną cukinię umieszczamy w misie robota kuchennego. Dodajemy jajka, masło, jogurt oraz cukier i całość miksujemy dokładnie. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, cynamon, karob i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy groszki czekoladowe i mieszamy łyżką. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy połówki śliwek i pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. Niezwykle oryginalny sposób na wykorzystanie cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za to właśnie uwielbiam cukinię- jest dobra na tyle różnych sposobów:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)