To danie w wersji z jajkiem( tak jak je podałam) jest super pomysłem na śniadanie! Bez dodania jajka może posłużyć jako jarzynka do obiadu np. zamiast buraczków albo farsz do tarty. Jak więc widzicie całkiem uniwersalny smakołyk:) A pomysł zrodził się całkiem spontanicznie gdy zebrałam wspaniałe buraczki z ogródka by zrobić z nich zakwas. Buraczki wykorzystane a co z tymi pięknymi liśćmi? Bardzo nie lubię gdy jedzenie się marnuje więc tak wymyśliłam to cudo! Dlatego polecam gorąco eksperymenty, kreatywność i gotowanie tak by nic pysznego się nie zmarnowało! A jeśli masz jakiś własny patent na niemarnowanie lub przepis który zrodził się w ramach domowych eksperymentów to koniecznie podziel się w komentarzu:)
Składniki:
1 spory pęczek botwiny( same liście i łodygi)
1 średniej wielkości cebula
łyżka masła klarowanego
3-4 jajka
1/2 łyżeczka kuminu
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Posiekaną cebulę z kuminem szklimy na maśle. Dodajemy posiekaną botwinkę i smażymy do miękkości. Na koniec wbijamy jajka i całość smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji jajka. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
Smacznego:)
Szaleje zostawiam komentarz :D Bardzo smakowity pomysł na botwinkę :)
OdpowiedzUsuńTakie szaleństwo to ja sznuję:)
Usuń